En eski peeling uygulamaları, laktik asit içeren sütü kullanan Mısırlılara aittir. Bu amaçla Cleopatra cilt bakımı için sütü kullanmıştır.
Kimyasal Peeling ne için kullanılır?
Temel olarak fizyolojik yaşlanma ve güneş hasarı ile oluşan yüzdeki kırışıklıklar ve lekelr için kullanılmaktadır.
Başlıca Kullanım Alanları
- Cilt renginde düzensizlikler, koyu lekeler ve çillenme
- Cilteki sivilce ve yara izleri
- Güneş hasarına ve yaşlanmaya bağlı oluşan göz ve ağız çevresindeki ince kırışıklıklar
- Mat ve donuk cilt cilt görünümü
- Yağlı, gözenekli ve sivilceli cilt yapısı
Kimyasal Peeling için hangi maddeler kullanılır?
Glikolik Asit: Yüzeyel soyma ajanları arasında en çok tercih edilen glikolik asit bir alfa hidroksiasit olup şeker kamışından elde edilir. Cildin canlanıp parlamasında, hafif deri hasarında, gözeneklerin azaltılmasında ve yüzeyel lekelerde etkilidir. Bu amaçla %20-%70 konsantrasyonlarda uygulanır. Seans aralıkları 1-4 hafta olup uygulama süresi 2-10 dakikadır.Glikolik asit konsantrasyonu ve uygulama süresi arttıkça etkisi artar.
Salisilik Asit: Salisilik asit bir beta hidroksi asittir. Yağlı ve sivilceli ciltler, hafif leke ve güneş hasarında tercih edilir. Sivilcede %20-30 ‘luk konsantrasyonlarda kullanılır.Cildin üst tabakasında kalır ve fazla derine (dermis) inmediği için güvenlidir. 2-4 hafta aralıklarla 6 seans uygulanır. Salisilik asit cilde uygulandıktan sonra 3-5 dakika bekletilir. Hasta çoğunlukla yanma ve batma hisseder.3-5 dakika sonra yüz yıkanarak işleme son verilir.
Pürivik Asit: Pürivik asit fizyolojik koşullarda derini doğal nemlendiricisi olan laktik aside dönüşür. Pürivik asit bir alfa ketoasittir. Cildi nemlendirirken cilt yüzeyindeki yıpranmış tabakayı soyar. Daha derinde ise kollegen ve elastik liflerin, glikozaminoglikanların artışını sağlar. Bunun yanı sıra yağ salgısını azalttığı ve antimikrobiyal etkisi olduğu için sivilceli ciltlerde de iyi bir seçenektir. %40 ve %50’lik konsantrasyonlarda uygulanır.
Jessner Solusyonu: 100 yıldır kalınlaşma ile seyreden deri hastalıklarında kullanılan bir tedavidir. Jessner Solusyonu : 14 gr rezorsinol, 14 gr salisilik asit, 14 ml laktik asit, 100 ml etanol. Soyma işleminin derinliği uygulanan solusyonun katına bağlıdır. Her uygulama katı arasında 4-6 dk beklenir. Uygulamalar haftada bir yapılır. Kat sayısına göre seviye 1-2-3 olarak soyma işleminin etkisi artırılır. Cildin üst tabakasında etkili olduğu için leke tedavisinde başarılıdır.
Triklorasetikasit (TCA): Alfa hidroksiasitlere göre çok daha kuvvetli bir solusyondur. Uzman doktor kontrolünde çok dikkatli yapılmalıdır. Peeling işleminin derinliğini belirleyen TCA ‘nı konsantrasyonudur. Yüzeyel peeling için -20, orta ve derin peeling için %35 konsantrasyon kullanılır. İşlemden sonra ciltte beyaz bir görüntü oluşur ve yaklaşık bir haftada iyleşir.
Kimyasal Peeling işlemi nasıl uygulanır?
Önce cilt özel solusyonlarla temizlenir. Ardıdan kullanılan peeling solusyonuna, hastanın cilt tipine ve sorununa göre uygulama tek veya bie kaç kat sürülerek 2-10 dakika beklenir. İşlem özel solusyon veya suyla sonlandırılır. Nemlendirici ve güneşten koruyucu sürülerek hasta bilgilendirilir.
Kimyasal Peeling işlemi hastaya acı verir mi?
Birçok hasta sadece yanma ve batma hisseder. Bu belirtiler işlem sonunda geriler.
Kimyasal Peeling işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
İşlemden sonra hasta cildine özen göstermeli bol bol nemlendirici ve mutlaka güneşten koruyucu kullanmalıdır.
Kimyasal Peeling işlemini kimler yaptırmamalıdır?
Gebeler ve emzirenler
Aşırı yara dokusu oluşumu (keloid, hipertrofik skar) öyküsü olanlar.
Tedavi edilecek alanda aktif uçuk, iltihaplı yarası olanlar
Güneş yanığı ya da bronzlaşmış deri
Son 6 ayda roacutane ve benzeri ilaç kullananlar
Yüzde kızarılığa ve kılcal damar artışına neden olan hastalığı olanlar.
Sizleri Bekliyoruz
Antalya Konyaltı’ndaki kliniğimizde kimyasal peeling uygulamalarıyla hastalarımıza yardımcı oluyoruz.