Malign Melanom
Kronik güneş hasarı en önemli tetikleyici faktördür. Özellikle çocukluk çağında ve iş, hobi(güneşlenmek, bahçe işleri) nedeniyle uzun saatler güneşin altında kalanlar, solaryum kullanımı ciltkanseri gelişme riskini arttırmaktadır. Bunun yanında ailesinde cilt kanseri olanlar, açık tenliler,bağışıklık sistemi zayıf olanlar (organ nakli yapılanlar, kemoterapi alanlar) ve güneşe karşı duyarlılıkgösteren kalıtsal hastalığı olanlarda da risk artmıştır.
Melanom dışı cilt kanserleri, en sık görülen cilt kanser türüdür. Deri kanserlerini en çok tetikleyenfaktör güneş olduğu için güneşten korunma çok önemlidir. Bu kanserler özellikle açık tenli kişilerdeyoğun güneşe maruz kalma sonucu ileri yaşlarda görülür.
Melanom, genellikle koyu kahverengi ya da siyah renkli leke veya kabartı olarak başlar. Zamanlabüyüyebilir, renginde değişiklikler olarak pembe, mavi, gri tonları eklenebilir ya da koyu renkaçılabilir. Kadınlarda en sık bacaklarda erkeklerde ise sırtta yerleşir. Melonom sıradan benler ile karışabilir. Bu nedenle melanomu tanımak, her zaman kolay olmayabilir.Hastalarımız, vücutlarındaki benlerin yerleşimi ve görünümünü iyi tanımalı, benlerdeki değişiklilerierken dönemde fark edip takip etmeli ve vakit kaybetmeden dermatoloji doktoruna başvurmalıdır.Özellikle vücudunda çok sayıda beni olan hastalar yılda bir ya da iki kez dermatoloji doktoruna gidipdermatoskopik ben muayenesi ve takibi yaptırmalıdır. Melanomda, erken tanı ve tedavi yapılırsa hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Ancak geç tanı alırsa organ yayılımı olduğundan hayatıtehdit edebilir.
Bazal Hücreli Kanser
En sık görülen cilt kanseri olup genellikle yoğun güneş alan yüzde yerleşir.Pembe- kırmızı bir kabarıklık şeklinde görülür, oldukça serttir ve ortası çökük, kenarları inci tanesi gibikabarık beyaz gri bir yapıdadır Kolaylıkla kanayan ve uzun süre geçmeyen yaralarda akla gelmelidir.Çok yavaş ilerler ancak uzun süre tanı ve tedavi almazsa, tabana ve çevreye genişleyerek dokuya zararverir. Bazal hücreli tümör çok nadir diğer organlara yayılım yapar.
Yassı Hücreli (Squmaöz) Kanser
En sık görülen 2. cilt kanseridir. Genellikle baş boyun gibi güneşemaruz kalan alanlarda görülür. Özellikle dudak, kulak, boyun, eller ve kolların üst kısmında yerleşir.Zemini kızarık, üzeri sert kabuklu olmakla beraber bazal hücreli kanser ile karışabilir. Bu nedenleayırıcı tanıda dermatoskopik muayene ve cilt biyopsisi yapılabilir. Tedavi edilmezse alttaki veçevredeki dokulara zarar verir ve az da olsa lenf bezlerine ve uzak organlara yayılıp ölüme nedenolabilir.
Aktinik Keratoz: Sıklıkla güneşe maruz kalan yüz ve el sırtında yerleşir. Sert yüzeyli, üzeri pürtüklü,pembe, kırmız ya da kahverengi lekeler şeklindedir. Yassı Hücreli (Squmaöz) Kansere dönüşebileceğiiçin tedavi ve takip edilmelidir.
Dermatoskopi nedir?
Dermatoskopi, özel ışık eşliğinde büyüterek, derinin özelliklerini görmede doktora yardımcı olan biralet olup cilt tümörü şüphesinde sık başvurulan bir muayene yöntemidir. Bazen kesin ayrım ve tanınyapılması için şüpheli yerden biyopsi alınması gerekebilir. Biyopsi sırasında benlerin tam veya kısmiolarak çıkarılması kansere neden olmaz ve deri tümörünün yayılmasına neden olan bir yöntemdeğildir. Tam tersine, tanı ve tedavi planlanmasında çok önemli bir yöntemdir. Ancak hastalararasında ben aldırma konusunda yanlış değerlendirmeler yaygındır. Neşter ya da bıçak değerse kanser olur inanışı kesinlikle doğru değildir.
Tedavi seçimi
Cilt tümöründe tedavi tümörün tipine göre seçilir. Bu konuda doktorunuz ile yakın diyalogda olupmutlaka takiplerinizi yaptırmanız gerekir. Tedavi cerrahi, elektokoterizasyon, kryoterapi ya da ilaçtedavisi olarak her hastaya göre farklı planlanır. Bu hastaların sürekli güneşten korunması ve düzenlikontrollere gitmesi gerekir.
Sizleri Bekliyoruz
Antalya Konyaaltı ’nda bulunan kliniğimizde, cilt kanseri şüphesi ile gelen hastalarımıza tanı, tedavi vetakipte yardımcı olmaktayız.Erken tanı cilt kanserlerinde çok önemlidir. Özellikle ciltte uzun süredir devam eden, ara ara kolaycakanayıp açılan ama bir türlü iyileşmeyen yaralarda, derideki kabartı ve lekenin büyümesi ya darenginin değişmesi durumda mutlaka dermatoloji doktoruna başvurun.