Dolgu maddesi içeriği nedir?
Dolgu maddesi içeriği nedir?
Yaşla birlikte cildimizde kırışıklıklar özellikle yüz orta hattında yerçekimi etkisi ile sarkma , yüz ovalinde bozulma gözlenir. Yıllar içinde ciltteki elastik ve kollajen lifler , yağ tabakası ve hyaluronik asidin azalması yüzde kıvrımlar, kırışıklıklar, deride gevşeme ve sarkmalar gözlenir. Bunların düzeltilmesinde ilk tercih edilen yöntem genelde cilt dolgularıdır. Bu amaçla dolgu maddeleri yaklaşık 100 yıldır kullanılmaktadır.
Dolgu maddesi içeriği nedir?
Günümüzde en sık kullanılan dolgu maddesi hyaluronik asittir. Bir çok dokuda doğal olarak bulunan bir polisakkarit yani şekerdir. Hyaluronik asit hacminin 1000 katına kadar su bağlama kapasitesi sayesinde derinin hacmini, esnekliğni artırır ve deriye ciddi bir nemlenme sağlar.Hyaluronik asit doku tarafından zaman içinde tamamen metabolize edilir. Gerektiği durumlarda hyalurinidaz adı verilen enzim lie de eritilebilir.
Hangi bölgeler için dolgu enjeksiyonu yapılır?
*Ağız kenarından çeneye doğru uzanan sarkma çizgileri
*Elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi
*Dudak şeklinin belirginleştirilmesi ve dudağın dolgunlaştırılması varsa dudak asimetrisinin düzeltilmesi
*Burun kenarlarından dudak köşelerine inen kırışıklıklar (nazo-labial)
*Kaş arası çizgiler
* Yüz sarkmaları
*Sivilce ve yara izlerinin tedavisi
Dolgu işleminden sonra etki hemen ortaya çıkar. Ancak işlem sırasında uygulanan iğneler ebağlı ödem olabileceği için kesin sonuç 7-10 günde belirginleşir.
Dolgu işlemi nasıl uygulanır?
Uygulama yapılacak bölge krem ya da iğne ile lokal olarak uyuşturularak hastanın ağrı duygusu en aza indirgenmeye çalışılır. Uygulanan bölge ve kullanılan dolgu maddesinin özelliklerine göre iğne ya da kanül adı verilen , künt uçlu cilt altı kanamayı önleyen malzemelerle yapılır.
Yüz dolgusu öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Dolgu işleminden 7-10 gün önce; C ve E vitamini, aspirin, steriod olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar, gingo biloba kesilmelidir.
Dolgu işleminin yan etkileri nelerdir?
En sık gözlenenler Uygulama alanında ortaya çıkabilen geçici şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve morluklar olabilir. Bu yan etkiler 2-7 günde geriler. Morluklar için kapatıcılar, Arnica ve K vitaminli kremler kullanılabilir.
Dolgu işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Yaklaşık 2 hafta ağır sporlardan kaçınılmalıdır. 2 gün sırt üstü yatmalı, aşırı sıcak duş, hamam, sauna , güneşlenmeden kaçınılmalıdır. İşlemden sonra buz uygulama şişmeleri önler.
Kimler dolgu işlemi yaptıramaz?
Emziren ve gebeler, aktif enfeksiyonu olanlar (yüzde uçuk, iltihaplı yara veya apse, diş enfeksiyonları), kan sulandırıcı kullananlar, oto-immün hastalığı olanlar, hyaluronik aside alerjisi olanlar, gerçek üstü beklentileri olanlar dolgu yaptırmamalıdır.