PRP (Platelet Rich Plasma)

20 ARALIK 2022

PRP (Trombositten Zengin Plazma) denilen işlem , hastanın kendi kanının özel bir tüpe alınarak belli bir devirde ve sürede santrifüj edilerek elde edilen serumun hastaya uygulanmasına verilen isimdir.

PRP’nin içeriği nedir?

Dolaşımda mm3 ‘de %6 trombosit varken PRP’nin mm3’te bu oran %93’tür. Ayrıştırılan serumda yoğun trombosit içeriğinin yanı sıra lökosit, birçok büyüme faktörü ve sitokinler bulunur. Tüm bunlar cildin yeniden yapılanması ve yara iyileşmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde çok önemli rol oynar. Hastanın kendi kan ürünü (otolog) olduğu için bulaşıcı hastalıklar ve allerji açısından risk oluşturmaz. Uygulama alanında  noktasal kanamalar ve kızarıklık ve küçük morarmalar dışında yan etkisi bulunmamaktadır. PRP uygulama kolaylığı ve yan etkisinin azlığı ile güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir.

PRP ne amaçla kullanılır?

PRP ilk olarak 1980’de kapanmayan ve tedavisi zor yaralar için kullanılmıştır. Dermatoloji dışında Ortopedi, Plastik cerrahi, Fizik tedavi- rehabilitasyon ve diş hekimleri tarafından da kullanılmaktadır.

Dermatolojide PRP:

Kronik ülser tedavisi

Saç dökülmesi

Cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavisi

Sivilce izleri

Leke tedavisinde tek başına veya yardımcı tedavilere ek olarak kullanılır.

Saç dökülmesinde kıl folikülünün büyümesini uyarır . Yapılan araştırmalar PRP’nin saç dökülmesini önleyip saçı kalınlaştırdığı ve saç ömrünü uzattığını göstermiştir. Saçlı deride PRP uygulamaları ,genellikle  3-4 hafta aralıklarla 4-6 seans önerilir.

Yüz gençleştirmede , yüze boyuna ve el sırtlarına yaşa ve güneşe bağlı hasarı önlemek ve gidermek için tek başına enjeksiyon veya lazer ve radyo-frekansla birlikte kullanılır. Deriyi en doğal biçimde yeniden canlandırır ve yapılandırır. Kollajen sentezi 6 aya kadar devam ettiği için etkisi uzun sürelidir.Derinin tüm yaşamsal işlevlerini destekler, kırışıklıkları ve çizgileri deriyi doldurarak değil gençleştirerek hafifletir. Uygulama sonrası dönemde cilt daha canlı , parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşur. Bu amaçla 3-4 haftalık periyodlarla 3  seans yapılır. Yılda bir bu seanslar tekrarlanarak uzun süreli gençleştirici bir etki sağlanır.  

Sivilce izleri için PRP özellikle dermaroller (mikroiğneleme) , fraksiyonel karbondioksit lazer ve iğneli radyofrekans ile birlikte belirgin düzelme sağlar.

PRP içeriğindeki TGF betanın renk oluşumunu önleyici etkisi ile leke tedavisinde de kullanılır seanslar 3-4 hafta ara ile  3-4 kez yapılır.

PRP nasıl uygulanır?

Çok ince iğne uçları ile enjektör veya tabancayla, bazen dermaroller (mikroiğneleme) , fraksiyonel karbondioksit lazer ve iğneli radyo-frekans ile birlikte uygulanabilir.

Kimler PRP yaptırabilir?

Kan sulandırıcı ilaç kullanmayan, trombosit sayısı yeterli ve herhangi bir kan hastalığı olmayan, kanser ve bunun gibi ciddi bir hastalığı olmayan ve oto immün rahatsızlığı olmayan (Romatoid artrit, tiroidit, üveit), gebelik ve emzirmesi olmayan, kronik enfeksiyonu olmayan 18 yaş üstündekiler yaptırabilir.

TÜM BLOG YAZILARI
Yenilenmiş ve genç görünümünüzle harika etkiler bırakın.
Olmak istediğiniz kişi olun; Hayal ettiğiniz görünüm sadece bir tık uzağınızda.
RANDEVU AL